Kanadagås 

Har du hittat en vuxen kanadagås som ser skadad ut eller har fastnat i fiskelina, ta en bild på fågeln och skriv en kort beskrivning och skicka till oss på 0725695112.

 

Kanadagåsungar

Hittar du en eller flera ensamma kanadagässlingar så kan du försöka hitta familjen, som troligtvis är vid närmsta vattendrag. När ungarna är så här små är det svårt att se om det ska bli en kanadagås eller grågås, ta ungen till den familj (gås med ungar) du hittar och se om de får kontakt. Låt ungen simma till familjen. Hittar du ingen passande familj eller har hittat en skadad gås så kan du skicka bild till oss med en kort beskrivning till 0725695112.

 

Änglavingar

Detta är en kanadagås med änglavingar.

Änglavingar är ett obotligt anatomiskt syndrom som kan drabba sjöfåglar. Det är en vingproblematik som ger stora svårigheter att flyga, oftast utvecklar de ingen flygförmåga alls. Detta syndrom tros uppstå av att unga sjöfåglar fått i sig felaktig föda, ex. blivit mätta på bröd som människor har matat dem med under en sommar. När de blir mätta på bröd eller bullar orkar de inte äta sin naturliga föda som kan vara vattenväxter och kräldjur vilka innehåller viktiga näringsämnen. Mata aldrig fågelungar. Ser du en sjöfågel med änglavingar så finns det tyvärr inget att göra åt saken, tillståndet är permanent. Låt fågeln vara och ha gärna koll på den under vintern. Kommunjägare kommer förr eller senare att skjuta den.