Gräsand-ungeGräsand unge

Gräsand vuxen (hona med ungar

 

Gräsänder bygger ibland bon på märkliga ställen, ofta även en bra bit ifrån vatten. När ungarna har kläckts börjar de nästan direkt påbörja sin färd mot ett vattendrag. Mamman går med ungarna efter sig. Det värsta som kan hända är att mamman blir skrämd och flyger iväg, då är helt plötsligt ungarna övergivna. Försök att låta familjen vara ifred och gå inte nära dem.

Har du hittat en ensam gräsandsunge (älling) så kan du försöka hitta ällingens familj. Gräsänder adopterar inte vilket betyder att du måste hitta RÄTT familj. Du ser och hör om de pratar och svarar varandra, får kontakt. Finner du ingen lösning ta en bild på fågeln och skriv en kort beskrivning och sms:a till 0725695112.

Många vuxna gräsänder kan halta vilket kan komma från olika orsaker, men de flesta klarar sig bra ändå. Ser du en gräsand som haltar och du misstänker att den är akut skadad så försök fånga den. Flyger den iväg så är det inget varken du eller vi kan göra, då det är nästintill omöjligt att fånga flygande fåglar. Försök dock inte att fånga en mor med ungar, då ungarna kan bli övergivna.

Hanarna ruggar på somrarna vilket innebär att de tappar och får nya fjädrar. De ser då ut som bruna honor och kan ibland inte flyga på grund av att de saknar för många fjädrar för tillfället. Ta en bild på den och skicka till oss med en kort beskrivning om du misstänker att något är fel till 0725695112.