Skadeskjuten havsörn, Norrtälje

posted in: Aktuellt | 0

Skadeskjuten havsörn hittad på Salmunge återvinningscentral: ”Om läget förvärras kommer patienten att avlivas”

 
Under torsdagen hittades en skadeskjuten havsörn på Salmunge återvinningscentral utanför Rimbo.
– Jag kan inte se varför man väljer att skjuta en såhär majestätisk fågel, säger Andréas Forsman på den ideella föreningen Stockholms vildfågel rehab. 

 

Det var under torsdagsförmiddagen som Stockholms vildfågel rehab ryckte ut till återvinningscentralen efter att man fått ett tips om att den utmärglade fågeln gick omkring, oförmögen att lyfta, inne på det inhägnade området. – Vi kunde konstatera ett hål genom vingkappan och en mycket skadad vingled. Vi skickade in den på röntgen och där kunde vi se att skadorna har uppkommit efter en skadeskjutning. Det sitter kvar minst två hagelfragment i kroppen. Prognosen är dålig, berättar Andréas Forsman.

 

Har ni någon uppfattning om vem som kan ha skjutit fågeln?

– Ingen aning. Det vi kan konstatera är att fågeln inte kan flyga – den har tvingats gå. Och den har rört sig inom det inhägnade området. Så det är troligt att skadeskjutningen har ägt rum i det direkta närområdet eftersom den har fallit till marken tämligen omgående.

 

Röntgenplåten visar att patienten har två hagelskott i kroppen. Foto: Stockholms vildfågel rehab

 

Kommer fågeln att överleva?

– Det är allvarliga skador men inte omöjliga skador. Han har genomgått en första behandling hos oss. Den skadade leden har tömts på vätska, han har fått mat och han har fått smärtlindring. Vi bedömer skadebilden och statusen kontinuerligt, om läget försämras så kommer patienten att avlivas per omgående.

 

Vad tänker du om det inträffade?

– Tyvärr så är det inte första eller sista gången det händer. Det är fruktansvärt. Jag kan inte se varför man väljer att skjuta på en såhär majestätisk fågel. Det är förfärligt, jag blir sorgsen.

Händelsen är nu polisanmäld.

 

Rikard Berglin

0176-79574