Mås-ungeMåsunge

 En vuxen måsfågel (gråtrut)

Har du hittat en vuxen måsfågel som ser skadad ut eller inte flyger iväg när du kommer är något troligtvis fel. Ta en bild och skicka till vårt journummer på 0725695112 med en kort beskrivning. Om vi har bedömt att fågeln behöver vård kommer vi troligtvis att be dig att fånga in den. Förbered med en kartong och skydda ditt ansikte och ögon från fågelns näbb.

 • Måsfåglar lever i vår stadsmiljö
 • Måsungar hoppar ner från boet när de är redo
 • Måsungar lär sig att flyga på marken
 • Måsföräldrarna vakar över sina ungar
 • Ibland ser man inte måsföräldrarna, vilket är normalt
 • Vissa måsföräldrar attackerar människor som kommer nära, andra gör det inte
 • Fånga aldrig in sådana fåglar utan att ha pratat med en rehabiliterare.

 

En del måsfåglar har anpassat sig bra till stadsmiljö och vistas samt häckar inne i stan. Måsföräldrarna bygger gärna bo på höga tak och ganska omgående efter att måsungarna har kläckts hoppar de ner ifrån taket och fortsätter sin utveckling på marken.

Ungarna är knytnävsstora när de har hoppat (ej ramlat) ned från boet. Måsungar lär sig flyga på marken och de är inte övergivna för att de syns utan måsföräldrar, då föräldrarna behöver skaffa mat till ungarna. Ungarna kan flyga när de är ca. tre till fyra veckor gamla. Ta aldrig upp ungarna på taket/ i boet igenFöräldrarna sover inte med ungarna på marken.

Det är inte ovanligt att de haltar en smula på marken efter att de har hoppet från taket. Kan de stödja på båda benen läker det av sig självt, om den däremot inte kan stödja på båda benen kan det ena benet vara brutet. Kontakta oss gärna på sms om du ser en mås som inte kan stödja på båda benen eller ser skadad ut på annat sätt, med en bild och en kort beskrivning till 0725695112. 

 

Nödvändig förflyttning av måsungar:

Ibland kan de hamna på olämpliga ställen som mitt på gatan eller vara oönskade på en skolgård eller liknande. Då kan de behöva flyttas. Du kan göra det själv, om det är ex. fisk- eller skrattmåsar. En innergård är vanligtvis en bra plats för måsungar. Gäller det trutar avråder vi från att privatpersoner försöker flytta sådana ungar, eftersom de kan orsaka skada på dig. En trut är en större måsfågel med en röd prick på näbben. Kontakta företag om ni behöver hjälp med förflyttning, exempelvis fågelskyddsgruppen www.fagelskyddsgruppen.se.

 

Att förflytta måsungar (ej trutungar)

Ta med:

 • En låda eller kartong som är öppen/ utan lock
 • Ett paraply för att skydda dig mot eventuella flyg- och bajsattacker från måsföräldrarna.

Gör så här:

 1. Bedöm om det verkligen är nödvändigt att förflytta ungarna. Måsföräldrarna har trots allt bedömt att platsen var lämplig. Om det finns måsungar på en skolgård, kan ni hålla er ifrån fåglarna ett par dagar tills det är skolavslutning?
 2. Leta fram en bra plats att flytta ungarna till, en park eller liknande. Ta hjälp av Google maps ex. om du inte kan området
 3. Fånga ungarna och lägg dem i den öppna lådan
 4. Kontrollera att måsföräldrarna hänger med
 5. Gå till den avsedda platsen och häll ut ungarna, kontrollera att föräldrarna hängt med.

Kom ihåg! Ungarna klarar sig inte utan sina föräldrar.