Fågel i linor eller trådar/ blödande, vridna ben/ hängande vinge

  • Stanna vid fågeln och ta en bild och skicka till oss på 0725695112 med en kort beskrivning
  • Prova sedan att ringa oss och förbered med en låda/ kartong för ett infångande
  • Stanna kvar på platsen där fågeln befinner sig tills hjälp kommer

Här är det viktigt att du hjälper till. Vi kan inte göra mycket om du ser en akut skadad fågel och sedan väljer att gå hem för att sedan ”rapportera” detta till oss. Vi har ibland möjlighet att skicka ut volontärer som kan hjälpa till med infångandet av större fåglar, ex. rovfåglar och svanar. Men vi kan inte skicka ut en volontär till en plats där någon har sett en skadad fågel och inte stannat kvar på platsen. Risken är stor att fågeln försvinner från platsen. Våra volontärer ska skickas ut på fall där chansen är stor att ett infångande ska kunna ske.

 

Svanar på isen

  • Vanligt att svanar ligger och vilar på isen, normalt tillstånd
  • Hängande hals och stora isklumpar i fjäderdräkten är tecken på skada, kontakta oss på 0725695112

Detta är en vanlig syn på vintern, att hitta en svan som ligger på isen. De kan då stoppa in näbben under vingen, som svanen på bilden har gjort. De kan ligga upp till några dagar och vila. Vuxna friska svanar fastnar inte på isen, de har lärt sig hur de ska göra för att undvika det. Är svanen sjuk eller har fastnat i fiskelinor kan de fastna på isen och inte komma vidare, då behöver de vår hjälp. Årsungar måste lära sig hur de ska göra, de kan fastna med bröstfjädrarna som de kan slita loss. För detta krävs ingen åtgärd om inte svanen är sjuk eller har fastnat i linor. En svan med hängande hals och stora isklumpar i fjäderdräkten är troligtvis sjuk eller skadad, kontakta oss om du ser en sådan på 0725695112. Generellt kan du tänka att många svanar kommer att ligga på isen och vila och det är vanligtvis inga konstigheter med det. Att ringa kommuner om detta kan resultera i att fullt friska vilande svanar skjuts till döds pga. okunskap hos jägare. Vi avråder därför att kontakta kommuner vid upphittande av svan på is.

 

Fågel har flugit in i fönster/ hittat en fågel nedanför ett fönster/ ruta som inte flyger iväg när jag kommer.
Denna händelse betyder olika för olika arter. Hittar du en mindre fågel, i en storlek som en trast ska du låta den vara. Lägg den gärna under en buske så den får vila sig i skydd. Att transportera den till rehab är ofta onödigt, småfåglar är väldigt stresskänsliga och kan dö av stress vid transport.

Större fåglar, som rovfåglar har en större chans att klara sig. Om de skulle få en hård smäll så kan de behöva en längre tid att vila upp sig. Under de dagarna kan de vara på vår anläggning och få hjälp med att äta mm.

Haltande änder

Många vuxna gräsänder kan halta, vilket kan komma från olika orsaker. De flesta klarar sig bra ändå. Ser du en gräsand som haltar som du misstänker är akut skadad så kan du försöka fånga den, flyger den iväg så är det inget varken du eller vi kan göra. Det är nästintill omöjligt att manuellt försöka fånga flygande fåglar.

Änglavingar.

Detta är en kanadagås med änglavingar.

  • Går inte att bota änglavingar
  • Mata aldrig fågelungar med bröd eller liknande

Änglavingar är ett obotligt anatomiskt syndrom som kan drabba sjöfåglar. Det är en vingproblematik som ger stora svårigheter att flyga, oftast utvecklar de ingen flygförmåga alls. Detta syndrom tros uppstå av att unga sjöfåglar fått i sig felaktig föda, ex. konsumerat bröd som människor har matat dem med under en sommar. När de blir mätta på näringsfattigt bröd eller liknande orkar de inte äta sin naturliga föda som kan vara vattenväxter och kräldjur, vilka innehåller viktiga näringsämnen. Mata aldrig fågelungar. Ser du en sjöfågel med änglavingar så finns det tyvärr inget att göra åt saken, tillståndet är permanent. Låt fågeln vara och ha gärna koll på den under vintern. Kommunjägare kan komma att skjuta den.

En rovfågel på marken (berguv).

  • En mätt rovfågel kan behöva tid på sig att smälta maten, kan därför inte flyga. Normalt tillstånd.
  • En rovfågel som ligger på magen (som på bilden) är sjuk eller skadad, kontakta oss på 0725695112

När en rovfågel har ätit en större måltid kan de bli så mätta att de inte orkar flyga för tillfället. De står då på fötterna. Denna bild visar dock en berguv som ligger på magen, vilket rovfåglar gör om de är skadade eller sjuka. Hittar du en rovfågel som ligger på magen eller verkar skadad så ta en bild och skicka till oss med en kort beskrivning till vårt journummer på 0725695112. Efter du ha fått svar från oss att fånga den så ska du ta en tillräckligt stor låda/ kartong och lägga den i alt. lägga över fågeln. Ta på dig kraftiga handskar, ex. svetsarhandskar för att skydda dig för fågelns klor, om du ska hantera den.